Redescobrint YouTube(Reproducció, sense imatges decoratives, de l’article publicat en la revista TAG del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona, número 90, corresponent al segon quadrimestre de 2021)

En aquest passat, estrany i pandèmic any 2020 hem tingut l’oportunitat d’observar el nostre entorn d’una manera diferent, més distant… Ens hem hagut d’acostumar a altres maneres de fer les coses i hem fet servir intensivament eines que abans, potser, tan sols fèiem servir ocasionalment.

En aquest context hem fet una troballa, hem tornat a descobrir YouTube com a font d’informació d’interès, d’entreteniment i, fins i tot, d’informació tècnica.

Inicialment, és un sistema per emmagatzemar i veure vídeos de forma gratuïta, però pot ser molt més per tothom, també pel col·lectiu a qui el nostre grup de treball s’adreça, el de les persones amb dificultats visuals, que d’alguna manera es pot expandir al de la gent gran.

No hem d’oblidar que YouTube és la segona web més visitada del món i la segona aplicació més instal·lada en tota mena de dispositius.

Durant anys, havíem descartat l’ús de YouTube, pensant que el seu contingut era fonamentalment visual, inaccessible, amb molta joventut fent coses de joves, amb continguts estrambòtics sense cap garantia, etcètera. Però, com en moltes altres coses, la qualitat del producte es pot seleccionar segons l’entitat que l’ha produït. Aquest és un dels sistemes per trobar vídeos de qualitat.

TEDx

Posem el cas de les conferències TEDx, que en les nostres contrades s’organitzen a tres ciutats: TEDxAmposta, TEDxReus i TEDxTarragona.

TED (ted.com) és una fundació nord-americana dedicada a la difusió d’idees “que val la pena difondre”, en general en forma de xerrades curtes, no més de divuit minuts, i a la vegada molt potents. TED va començar el 1984 amb conferències que tractaven sobre Tecnologia, Entreteniment i Disseny (vet aquí les inicials del seu nom), i que avui abasta qualsevol tema, des de la ciència fins als negocis, fins als problemes globals en més de 100 idiomes.

Els ponents que han participat en esdeveniments TED inclouen alguns dels grans noms del nostre temps. Alguns dels ponents del TED són Bill Gates, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, i molts d’altres de primer nivell.

Fa una dotzena d’anys es van crear els TEDx, que amb el mateix esperit, facilitava que una ciutat pogués organitzar jornades de xerrades tipus TED. Els esdeveniments TEDx estan organitzats localment de forma independent i voluntària per un equip de persones que us permeten gaudir d’una experiència similar a la de les conferències TED a tot el món. Fins a 2019 se celebraven uns 3.000 esdeveniments anuals.

Totes les xerrades TED i de tots els TEDx es publiquen a YouTube i es procuren subtitular al màxim dels idiomes possibles.

A YouTube hi ha més de 158.000 xerrades enregistrades en més de 133 països, amb més de 5.100 milions de visualitzacions. És el canal número 81 pel nombre de subscriptors i el número 541 pel que fa al nombre de visualitzacions. Cada dia es veuen més de 3,3 milions de xerrades.

Això ens dona una font d’informació molt valuosa, curada pels equips de les organitzacions i que ens poden proporcionar milers d’idees que ens poden fer veure el món que ens envolta de manera una mica diferent de tal com el veiem abans.

Fonts fiables

Hi ha altres continguts de molta utilitat pel nostre cas, com audiollibres i pel·lícules, amb audiodescripció, però és francament sorprenent el gran nombre de xerrades, conferències, jornades, congressos, etcètera, que podem trobar.

Molts d’aquests vídeos no contenen imatges o si en tenen, no impedeixen la plena comprensió del missatge. A partir d’aquests continguts no accessibles, però si “practicables” les persones amb dificultats visuals poden aconseguir entendre un alt percentatge del seu contingut, i aquesta satisfacció és superior a no haver-los escoltat.

Com hem dit abans, la millor manera de garantir un contingut de qualitat és conèixer la font i aquí ens trobem que, avui en dia, la majoria d’entitats tenen el seu canal i com- parteixen el seu contingut. Podem trobar font d’informació valuosa cercant, en l’idioma que preferiu, sobre:

 • Acadèmia
 • Agència
 • Arxiu
 • Ateneu
 • Cambra de Comerç
 • Cercle
 • Club (de Roma)
 • Clúster
 • Col·legi professional
 • Conferència
 • Fundació
 • Institut
 • Museu
 • Observatori
 • Palau
 • Teatre
 • Universitat

Gairebé tots els mitjans de comunicació hi tenen presència amb més o menys encert. Sense descuidar un ingent nombre de persones i associacions que exposen les seves aficions, on tocarà estriar per la qualitat del seu missatge, cosa que en aquest cas ens pertoca a nosaltres.

Difusió

Tot aquest redescobriment per la nostra banda, ens va motivar per compartir-ho, i ho vam fer en la tercera trobada de desenvolupadors i usuaris del lector de pantalla N  V  D A de parla hispana, celebrada a mitjans d’octubre 2020. Fins ara hem participat en totes les trobades des de la seva fundació.

Aclarirem que un lector de pantalla és un programari que dicta a la persona amb dificultat visual el contingut de la pantalla perquè pugui treballar amb un ordinador “escoltant” la pantalla. Cosa que s’aconsegueix, però no sense un gran esforç.

La presentació està plantejada en dos grans blocs:

 • Primer expliquem els conceptes fonamentals, la terminologia i la filosofia de YouTube d’aplicació a tots els dispositius.
 • I, en segon lloc, descrivim les pantalles i l’operatòria de la versió Web.

Formació

Un cop presentada la ponència, ens vàrem adonar que un àudio de dues hores no tenia utilitat formativa. Donada la importància d’aquesta font de continguts ens vam plantejar el repte de transformar-la en un altre format de més utilitat formativa. Hem desenvolupat una metodologia innovadora fent servir microàudios amb el suport de la pàgina web, que esperem podrem publicar, encara que sigui parcialment, dins d’aquest semestre.

 

Jordi Montserrat Navarro i Jordi Planas Manzano
Grup de Treball TECNOLOGIA OBERTA de la Fundació COAATT