ff0b2b58c9586efa385b21316d907f67
02a3dfab5f749f5d33a924669df1fb33
ff0b2b58c9586efa385b21316d907f67
02a3dfab5f749f5d33a924669df1fb33
Primer Congrés Llatinoamericà d’Accessibilitat
El 19 de novembre de 2022 es realitzarà el primer Congrés Llatinoamericà d’Accessibilitat i Usabilitat (CLAU). És en castellà, en línia i gratuït, no pots perdre-t’ho. Registre gratuït.
Ja s’ha publicat l’agenda de l’esdeveniment, que consta de 13 ponències i tallers. La inauguració començarà a les 10:00 (GMT -3), és a dir, a les 14:00 a Espanya.
Agenda
19 de novembre – horari d’Argentina (GMT -3)
- 10:00 – 10:20 Inauguració
- 10:20 – 11:20 Taller “PDF accessibles amb Adobe Acrobat Professional”. Olga Carreras. Consultora i formadora
- 11:20 – 11:30 Descans – Presentació de comunitats
- 11:30 – 11:50 El valor de la certificació en accessibilitat. Lourdes Arreola. Associació Internacional de Professionals d’Accessibilitat (IAAP)
- 11:50 – 12:10 Un disseny pot produir una crisi epilèptica?. Ivana García. Espai Epilèpsia
- 12:10 – 12:30 Accessibilitat i Usabilitat: l’ordre dels factors sí que altera el producte. Susana Pallero – Silvia Márquez. DALAT Comunitat
- 12:30 – 12:40 Descans – Presentació de comunitats
- 12:40 – 13:00 El model d’accessibilitat d’Android i els seus beneficis. Juan Ignacio Unzurranzaga. Enginyer de Programari
- 13:00 – 13:20 Accessibilitat a la teva butxaca: proves i errors en aplicacions. Rocío Amaranto. Tester d’Accessibilitat
- 13:20 – 13:40 Com pensar una estratègia d’Accessibilitat Digital a escala?. Martín di Luzio. Mercat Lliure
- 13:40 – 14:00 Descans – Missatges de suport
- 14:00 – 15:00 Maduresa en usabilitat: el primer pas per al creixement. Daniel Torres Burriel. Expert en usabilitat, accessibilitat, UX
- 15:00 – 15:10 Descans – Missatges de suport
- 15:10 – 15:30 No és usable si no és accessible – Laura Diaz. Devtion IT
- 15:30 – 15:50 Desmitificar l’accessibilitat: com implementar un projecte accessible en 5 passos bàsics. Mia Krasteva – Leslie Inostroza. ThoughtWorks
- 15:50 – 16:00 Descans – Premis
- 16:00 – 17:00 User testing inclusiu: Canviem la mentalitat. Marta del Rio. Consultora i conferencista
- 17:00 – 17:10 Descans – Presentació de comunitats
- 17:10 – 17:30 Repensar el disseny des del punt de vista ètic. Liz Nenning – Daniela Peñarnada. Disseny ètic comunitat
- 17:30 – 17:50 Handoff accessibles a Figma. Consuelo Correa Barros. Dissenyadora gràfica i activista per l’accessibilitat
- 17:50 Tancament del Congrés – Organitzadors
Ho hem vist en el blog d’Olga Carreras.
Publicació de la segona part de la Guia YouTube Web: Descripció de les pàgines
A finals de juny vam publicar la primera part: Conceptes i ara publiquem la segona que ja entra directament a la versió Web i descriu les principals pàgines perquè els usuaris amb dèficits visuals es puguin fer una idea sobre com són les pàgines, quina és la seva estructura i quines opcions hi ha.
Es divideix en tres seccions:
- La primera descriu l’estructura general de la web, explicant la capçalera i el menú principal
- La segona descriu els components de moltes de les pàgines: Llistes, fitxes de vídeos i fitxes de llistes de reproducció.
- I la tercera descriu les principals pàgines: Inici, Canal, Biblioteca, Historial, Llistes, Reproductor, Explora, Cerca i Subscripcions.
Si algun d’aquests termes no us resulten familiars, no deixeu d’anar a la primera part, on expliquem tots aquests conceptes que són d’utilitat per comprendre les possibilitats de YouTube en qualsevol dispositiu.
— — —
Sobre tot això vam publicar un article a la revista TAG del Col·legi d’Aparelladors Arquitectes Tècnics i Enginyers Edificació de Tarragona, que hem transcrit aquí: Redescobrint YouTube.
Podeu accedir a la guia des d’aquest enllaç: Guia YouTube Web
Publicació de la primera part de la Guia YouTube Web: Conceptes
Avui culminem mesos de feina d’uns temps estranys i complicats.
Tot va començar amb la preparació d’una ponència per la tercera Trobada de Desenvolupadors i Usuaris del lector de pantalla, N V D A de parla hispana, una comunitat de voluntaris invidents, que es va celebrar a l’octubre i que ens va ocupar pràcticament tot l’any.
Vam considerar la utilitat formativa del contingut de la ponència com a molt interessant, però el format, un àudio de dues hores, no permetia una experiència formativa acceptable.
Per això vam decidir reconvertir la xerrada en una guia minimalista, basada en web per facilitar la localització i la revisió, però presentant el contingut en microàudios, i en això hem estat els darrers vuit mesos treballant de forma telemàtica.
No ha estat una tasca fàcil, hem tingut que:
- Utilitzar un llenguatge de fàcil comprensió i sintetitzar els continguts el màxim possible.
- Aprendre i dominar el programari obert Audacity per la confecció i edició dels àudios, que han estat creats i editats del tot per Jordi Montserrat, i per això hem hagut d’aprofundir en totes les característiques d’accessibilitat.
- En estar intentant formar sobre un aplicatiu web, hem d’afrontar els canvis que fa sovint el fabricant, sobretot en la part que ens queda per publicar referent a la descripció de les pàgines i a l’operatòria, parts que quedaran definitivament com orientatives.
— — —
Sobre tot això vam publicar un article a la revista TAG del Col·legi d’Aparelladors Arquitectes Tècnics i Enginyers Edificació de Tarragona, que hem transcrit aquí: Redescobrint YouTube.
Podeu accedir a la guia des d’aquest enllaç: Guia YouTube Web
Redescobrint YouTube
(Reproducció, sense imatges decoratives, de l’article publicat en la revista TAG del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona, número 90, corresponent al segon quadrimestre de 2021)
En aquest passat, estrany i pandèmic any 2020 hem tingut l’oportunitat d’observar el nostre entorn d’una manera diferent, més distant… Ens hem hagut d’acostumar a altres maneres de fer les coses i hem fet servir intensivament eines que abans, potser, tan sols fèiem servir ocasionalment.
En aquest context hem fet una troballa, hem tornat a descobrir YouTube com a font d’informació d’interès, d’entreteniment i, fins i tot, d’informació tècnica.
Inicialment, és un sistema per emmagatzemar i veure vídeos de forma gratuïta, però pot ser molt més per tothom, també pel col·lectiu a qui el nostre grup de treball s’adreça, el de les persones amb dificultats visuals, que d’alguna manera es pot expandir al de la gent gran.
No hem d’oblidar que YouTube és la segona web més visitada del món i la segona aplicació més instal·lada en tota mena de dispositius.
Durant anys, havíem descartat l’ús de YouTube, pensant que el seu contingut era fonamentalment visual, inaccessible, amb molta joventut fent coses de joves, amb continguts estrambòtics sense cap garantia, etcètera. Però, com en moltes altres coses, la qualitat del producte es pot seleccionar segons l’entitat que l’ha produït. Aquest és un dels sistemes per trobar vídeos de qualitat.
TEDx
Posem el cas de les conferències TEDx, que en les nostres contrades s’organitzen a tres ciutats: TEDxAmposta, TEDxReus i TEDxTarragona.
TED (ted.com) és una fundació nord-americana dedicada a la difusió d’idees “que val la pena difondre”, en general en forma de xerrades curtes, no més de divuit minuts, i a la vegada molt potents. TED va començar el 1984 amb conferències que tractaven sobre Tecnologia, Entreteniment i Disseny (vet aquí les inicials del seu nom), i que avui abasta qualsevol tema, des de la ciència fins als negocis, fins als problemes globals en més de 100 idiomes.
Els ponents que han participat en esdeveniments TED inclouen alguns dels grans noms del nostre temps. Alguns dels ponents del TED són Bill Gates, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, i molts d’altres de primer nivell.
Fa una dotzena d’anys es van crear els TEDx, que amb el mateix esperit, facilitava que una ciutat pogués organitzar jornades de xerrades tipus TED. Els esdeveniments TEDx estan organitzats localment de forma independent i voluntària per un equip de persones que us permeten gaudir d’una experiència similar a la de les conferències TED a tot el món. Fins a 2019 se celebraven uns 3.000 esdeveniments anuals.
Totes les xerrades TED i de tots els TEDx es publiquen a YouTube i es procuren subtitular al màxim dels idiomes possibles.
A YouTube hi ha més de 158.000 xerrades enregistrades en més de 133 països, amb més de 5.100 milions de visualitzacions. És el canal número 81 pel nombre de subscriptors i el número 541 pel que fa al nombre de visualitzacions. Cada dia es veuen més de 3,3 milions de xerrades.
Això ens dona una font d’informació molt valuosa, curada pels equips de les organitzacions i que ens poden proporcionar milers d’idees que ens poden fer veure el món que ens envolta de manera una mica diferent de tal com el veiem abans.
Fonts fiables
Hi ha altres continguts de molta utilitat pel nostre cas, com audiollibres i pel·lícules, amb audiodescripció, però és francament sorprenent el gran nombre de xerrades, conferències, jornades, congressos, etcètera, que podem trobar.
Molts d’aquests vídeos no contenen imatges o si en tenen, no impedeixen la plena comprensió del missatge. A partir d’aquests continguts no accessibles, però si “practicables” les persones amb dificultats visuals poden aconseguir entendre un alt percentatge del seu contingut, i aquesta satisfacció és superior a no haver-los escoltat.
Com hem dit abans, la millor manera de garantir un contingut de qualitat és conèixer la font i aquí ens trobem que, avui en dia, la majoria d’entitats tenen el seu canal i com- parteixen el seu contingut. Podem trobar font d’informació valuosa cercant, en l’idioma que preferiu, sobre:
- Acadèmia
- Agència
- Arxiu
- Ateneu
- Cambra de Comerç
- Cercle
- Club (de Roma)
- Clúster
- Col·legi professional
- Conferència
- Fundació
- Institut
- Museu
- Observatori
- Palau
- Teatre
- Universitat
Gairebé tots els mitjans de comunicació hi tenen presència amb més o menys encert. Sense descuidar un ingent nombre de persones i associacions que exposen les seves aficions, on tocarà estriar per la qualitat del seu missatge, cosa que en aquest cas ens pertoca a nosaltres.
Difusió
Tot aquest redescobriment per la nostra banda, ens va motivar per compartir-ho, i ho vam fer en la tercera trobada de desenvolupadors i usuaris del lector de pantalla N V D A de parla hispana, celebrada a mitjans d’octubre 2020. Fins ara hem participat en totes les trobades des de la seva fundació.
Aclarirem que un lector de pantalla és un programari que dicta a la persona amb dificultat visual el contingut de la pantalla perquè pugui treballar amb un ordinador “escoltant” la pantalla. Cosa que s’aconsegueix, però no sense un gran esforç.
La presentació està plantejada en dos grans blocs:
- Primer expliquem els conceptes fonamentals, la terminologia i la filosofia de YouTube d’aplicació a tots els dispositius.
- I, en segon lloc, descrivim les pantalles i l’operatòria de la versió Web.
Formació
Un cop presentada la ponència, ens vàrem adonar que un àudio de dues hores no tenia utilitat formativa. Donada la importància d’aquesta font de continguts ens vam plantejar el repte de transformar-la en un altre format de més utilitat formativa. Hem desenvolupat una metodologia innovadora fent servir microàudios amb el suport de la pàgina web, que esperem podrem publicar, encara que sigui parcialment, dins d’aquest semestre.
Jordi Montserrat Navarro i Jordi Planas Manzano
Grup de Treball TECNOLOGIA OBERTA de la Fundació COAATT
Memòria 2020
Durant aquest any, les nostres activitats han estat afectades per la pandèmia, hem hagut de fer les sessions de treball de forma telemàtica.
Participació en congressos, xerrades…
Hem participat, a la tercera trobada de desenvolupadors i usuaris del lector de pantalla, NVDA de parla hispana celebrada a mitjans d’octubre. Fins ara hem participat en totes les trobades des de la seva fundació.
Vam presentar la ponència: “Redescobrint YouTube, amb NVDA” d’una duració d’unes dues hores.
Hem redescobert YouTube amb combinació del lector de pantalla NVDA, com a font d’informació vàlida per a persones amb discapacitat visual,
Durant anys havíem pensat que el seu contingut era fonamentalment visual, inaccessible i poc seriós.
Però hem pogut comprovar que hi ha informació molt valuosa i variada, que pot satisfer les necessitats culturals, informatives, formatives i de lleure de moltes persones, encara que no és or tot el que llueix i de vegades s’ha de cercar molt.
Hem trobat continguts específics, per exemple:
- Audiollibres.
- Pel·lícules amb audiodescripció.
- Obres de teatre amb audiodescripció.
Així mateix, és sorprenent el nombre de xerrades, conferències, congressos i jornades que no contenen imatges, o si en tenen, no són un impediment per la comprensió gairebé completa del missatge. A partir d’aquests continguts “practicables” podem aconseguir entendre un alt percentatge del seu contingut, i aquesta satisfacció és superior a no haver-los escoltat.
No hem d’oblidar que estem parlant del segon lloc web més visitat del món, i la segona aplicació més utilitzada del món en tota mena de dispositius.
La presentació està plantejada en dos grans blocs.
- Primer expliquem els conceptes fonamentals, la terminologia i la filosofia de YouTube d’aplicació a tots els dispositius.
- I en segon lloc descrivim les pantalles i l’operatòria de la versió web.
La preparació d’aquesta ponència ens ha ocupat pràcticament els tres primers anòmals trimestres de l’any.
Formació
Un cop presentada la ponència, ens vàrem adonar, que un àudio de dues hores no tenia utilitat formativa.
Donada la importància d’aquesta font de continguts ens vam plantejar el repte de transformar-la en un altre format que de més utilitat formativa.
Hem desenvolupat una metodologia innovadora fent servir microàudios amb el suport de la pàgina web, que esperem podrem publicar en el primer semestre de 2021.
Memòria 2019
Participació en congressos, xerrades…
Ponència a la segona trobada anual d’usuaris i desenvolupadors de NVDA
El dissabte 26/10/2019 vam tenir la satisfacció de tornar a oferir una ponència en la segona trobada anual d’usuaris i desenvolupadors, organitzat per NVDA.es, que és la comunitat més important de parla hispana al voltant del lector de pantalla gratuït NVDA.
Fa uns anys els navegadors han anat incorporant modalitats per facilitat la lectura d’articles, ara estem prenent consciència dels avantatges que comporten per les persones amb discapacitat visual.
En aquesta ponència s’explica detalladament com fer-ne ús per treure el màxim profit.
Vam rebre una molt bona acollida i ens van felicitar pel tarannà didàctic de l’explicació i per la descripció detallada de l’aparença de les icones visuals, que els permet millorar la comunicació amb els que veuen les icones.
Ens hem quedat molt satisfets, a més, per descobrir a la comunitat de desenvolupadors d’una eina més per facilitar l’accessibilitat.
Tenim publicat l’àudio i la seva transcripció en: Important ajuda de Firefox per l’accessibilitat visual
L’any 2018 vam participar per primera vegada explicant la nostra feina dins de la Fundació COAATT, tenim l’àudio i la transcripció publicats en: Contingut de la nostre ponència en la primera trobada de la “Comunidad Hispanohablante de NVDA”
Xerrada sobre el que fem davant l’associació de Baixa visió de Madrid
El 3/10/2019 vam participar virtualment en un esdeveniment presencial a Madrid.
L’esdeveniment tractava d’assumptes d’interès per les persones amb baixa visió i ens van convidar a explicar el que fem a la Fundació COAATT.
Per aquesta intervenció vam preparar un àudio que ells van reproduir en l’esdeveniment entre altres intervencions presencials.
Això ens va permetre posar en pràctica l’anàlisi ‘d’accessibilitat realitat en diverses aplicacions: Audacity i Voice Dream (amb Lire) coordinant-nos amb Google Keep. Hem quedat molt satisfets de tot aquest procés, i també de la repercussió de la nostra intervenció.
Es pot sentir l’àudio i llegir la transcripció en: Xerrada sobre el que fem davant la Associació de Baixa visió de Madrid
Publicacions a la Web
- Dos entrades d’actualitat
- Publicades 16 pàgines noves, inclosa la Biblioteca Digital, segregada de Miscel·lània.
- Modificacions i actualitzacions: 25 pàgines.
- Petites correccions: 17.
- Hem iniciat el curs de mecanografia, que esperem acabar aquest semestre.
Estudi de programari d’ús propi
Google Keep
Programa d’ordinador de sobretaula i telèfon intel·ligent per prendre notes (de text, a mà o de veu) i per gestionar llistes de tasques.
Hem estudiat l’accessibilitat i hem començat a fer-lo servir substituint a documents del bloc de notes i de Word i al correu electrònic per aquests efectes.
Audacity
Programa d’ordinador de sobretaula per l’edició de fitxers d’àudio.
Hem estudiat l’accessibilitat i hem començat a fer-lo servir per als àudios de les xerrades i ponències.
Voice Dream
Programa per iPhone que permet escoltar qualsevol mena de document.
Millora la comunicació entre els membres de l’equip.
Instal·lació de Lire com a pont amb l’aplicació Pocket com a llista de documents pendents de llegir.
Gmail
Programa d’ordinador de sobretaula i telèfon intel·ligent per gestionar el correu electrònic.
Hem estudiat l’accessibilitat i hem substituït el programa Mozilla Thunderbird.
Google Calendar
Programa d’ordinador de sobretaula i telèfon intel·ligent per gestionar el calendari.
Els membres del grup podem compartir la mateixa informació.
Estudi de programari per possible publicació a la web
- Inoreader
- Visualitzadors PDF
- Reproductors MP3
Estem estudiant molt seriosament aprofundir en Youtube tant per ordinadors de sobretaula com per telèfon intel·ligent con a font de contingut accessible tant d’àudio-llibres, conferències i pel·lícules amb àudio-descripció.
Accions amb el maquinari propi
Hem actualitzat el programari operatiu dels ordinadors portàtils.
Col·laboracions amb altres iniciatives de la Fundació COAATT
Hem col·laborat activament en el PAMAT18, en l’apartat de mitjans de transport (parades d’autobús) i en la posta en línia de tota la documentació especialment durant 2018 i a principis de 2019.
A aquesta informació, amb accés a tots els enllaços i l’àudio, es pot accedir amb l’enllaç: ja.cat/memoria19.
Calendari d’accessibilitat per Webs i Aplicacions mòbils 2019/2020

El 22 de desembre de 2016 va entrar en vigor la Directiva de la Unió Europea 2016/2102 sobre l’accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic. L’aplicació de la directiva es fa de forma gradual per tal que tots els organismes puguin adaptar els seus webs i aplicacions mòbils.
A nivell estatal, la directiva europea s’ha traspost en el Rial Decret 1112/2018, publicat al Butlletí Oficial de l’Estat el 19 de setembre de 2018, que especifica els requeriments de la directiva.
S’estableix el següent calendari d’aplicació:
- 20 de setembre de 2019: Obligació per als webs nous publicats després del 20 de setembre de 2018 (la directiva europea estableix el 23 de setembre però la normativa espanyola modifica aquesta data).
- 20 de setembre de 2020: Obligació per a tots els webs publicats (la directiva europea estableix el 23 de setembre però la normativa espanyola modifica aquesta data).
- 23 de juny de 2021: Obligació per a les aplicacions mòbils.
Per tant, tots els webs publicats a partir del 20 de setembre de 2018 han tingut un any per adaptar-se als criteris d’accessibilitat, i la resta de webs hauran de ser accessibles a partir del 20 de setembre de 2020.
(Font: GenCat)
Important ajuda de Firefox per l’accessibilitat visual
El passat dissabte 26 vam tenir la satisfacció de tornar a oferir una ponència en la segona trobada anual de usuaris i desenvolupadors, organitzat per NVDA.es, que és la comunitat més important de parla hispana al voltant del lector de pantalla gratuït NVDA.
Fa una anys els navegadors han anat incorporant modalitats per facilitat la lectura d’articles, ara estem prenen consciència de les avantatges que comporten per les persones amb discapacitat visual.
En aquesta ponència s’explica detalladament cóm fer-ne us per treure el màxim profit.
Vam rebre una molt bona acollida i ens van felicitar per el tarannà didàctic de l’explicació i per la descripció detallada de l’aparença de les icones visuals, que els permet millorar la comunicació amb els que veuen les icones.
Ens hem quedat molt satisfets, a demès, per descobrir a la comunitat de desenvolupadors d’una eina més per facilitar l’accessibilitat.
Podeu escoltar-ho tot en:
- Instruccions del reproductor de Google Drive:
- Al fer clic en el fitxer MP3 s’obrirà una pestanya nova del navegador
- Polsar Barra d’espai per iniciar o posar en pausa la reproducció.
- Ctrl + F4, per tancar la pertanya, i tornar a aquest article.
- La nostre ponència: II Encuentro de NVDA Ponencia de Jordi Montserrat – Modalitat de vista de lectura del Firefox.mp3
- Totes les altres ponències al canal de Ivoox: Podcast de la Comunidad Hispanohablante de NVDA
TRANSCRIPCIÓ DE LA XERRADA
Text en castellá adaptat i corregit de la transcripció literal de la xerrada.
¿En qué consiste el modo vista de lectura de Firefox?
Desde mediados de 2015 Firefox ofrece una nueva manera de ver ciertas páginas web. Es una modalidad sin columnas, sin cabeceras, sin pie de página y sin publicidad, sólo con el cuerpo principal del artículo. Ahora ya lo hacen casi todos los navegadores.
Sólo para artículos
Cuando Firefox detecta un artículo permite activar la modalidad de vista de lectura, pero no lo hace siempre y lo hace a su manera. A veces no lo permite porque las webs impiden eliminar la publicidad. La vista de lectura consiste ver el artículo principal sin los otros elementos. Permite seleccionar el tamaño de la letra, el color del fondo, los márgenes laterales y la separación entre líneas, reproducir sonoramente con su propio sintetizador de voz y guardar el documento en Pocket (Servicio web que permite guardar páginas web para leer más tarde).
¿Quién se puede beneficiar?
Esta modalidad de Firefox puede ser útil para muchas personas, especialmente para los que necesitan el zoom, tienen presbicia, miopía, baja visión, etcétera. También para los que tienen problemas de concentración, problemas cognitivos o los que no quieren distraerse sin ser usuarios del lector de pantalla, que en un momento determinado les sea más fácil escucharlo que leerlo. Es muy práctico para los usuarios de NVDA, sobre todo para los noveles, pues el foco se sitúa al principio del texto y no tiene que ir buscando por la web.
Pasos a seguir para escuchar la vista de lectura
Para escuchar la vista de lectura del Firefox con su propio sintetizador, seguiremos los siguientes pasos:
- El icono de la vista de lectura es el primero a la derecha de la barra de direcciones. Cuando el Firefox no identifica ningún artículo no aparece el icono de “vista de lectura”, siendo el primero entonces “acciones de la página botón”
- Ir al icono de vista de lectura:
- Pulsando Alt + d. Ponemos el foco en la barra de herramientas de dirección
- Después pulsamos tabulador y el NVDA nos dirá “abrir vista de lectura”.
- Para activar la lista de lectura pulsaremos Enter.
- El foco queda encima del icono “cerrar la lectura”. Cuando se activa la vista de lectura el NVDA nos dice: “Cerrar vista de lectura” pero en realidad lo que pasa es que se abre un menú completamente visual compuesto por botones y cada vez que el foco se pone encima de uno de estos botones el NVDA nos dice su nombre.
- A continuación describimos los dibujos que figuran en cada icono y el nombre que nos dice el NVDA:
- El icono de “vista de lectura” simula una página con unas rayas como si fuera un documento escrito.
- El icono de “cerrar vista de lectura” es un recuadro con una flecha saliendo a la izquierda.
- El icono de los “controles tipográficos” es una “A” mayúscula y una “a” minúscula.
- El icono “narrar” está formado por unas líneas verticales de distinta altura centradas en vertical simulando una onda de sonido. Al pulsar Enter sale el “cuadro de control de reproducción” y el foco se situa en “Inicia”:
- El icono inicia (Play / Pause) es un triángulo con el vértice hacia la derecha.
- “Barra deslizadora de la velocidad de reproducción”, representado por una tortuga para ir lento (izquierda) y una liebre para ir rápido (derecha).
- Para cambiar la voz del sintetizador hay una lista desplegable.
- El icono de Pocket es como si fuera un escudo con una raya quebrada con el vértice hacia abajo.
- El botón principal se llama “narrar” y para ir a este botón pulsaremos mayúscula tabulador tantas veces como sea necesario hasta llegar.
- Cuando estamos con el foco encima del botón narrar pulsamos Enter y tabulador.
Cuadro de control de reproducción
- La narración iniciará cuando pulsemos Enter con el foco en el botón inicia.
- Comienza la reproducción y para pausar o reanudar la reproducción pulsaremos la barra espaciadora .
Velocidad de reproducción
- En el cuadro de control de reproducción, con el foco en inicia, si pulsamos tabulador una sola vez el foco se sitúa en la barra deslizadora para aumentar o disminuir la velocidad del habla. Con la flecha izquierda es para reducir y con la flecha derecha para aumentar.
Cambio de voz
- En el cuadro de control de reproducción, con el foco en inicia, si pulsamos dos veces tabulador iremos a una lista desplegable para cambiar la voz del sintetizador.
Finalizar la reproducción
- Si pulsamos mayúscula más tabulador el foco irá otra vez a narrar cuando estamos en narrar si pulsamos mayúscula mas tabulador el foco se situará en el menú de controles tipográficos.
Controles de tipografía
A continuación describimos las botones que vienen en este control “lista común elementos controles de tipografía botón”:
- Tipo de letra Sans-serif
- Tipo de letra Serif
- Disminuir tamaño de la fuente
- Aumentar tamaño de la fuente
- Disminuir la anchura del contenido (sangría)
- Aumentar la anchura del contenido (sangría)
- Disminuir la altura de la línea (interlineado)
- Aumentar la altura de la línea (interlineado)
- Esquema de color claro
- Esquema de color oscuro
- Esquemas de color sepia
Cerrar lista de lectura
Estando en el botón controles de tipografía pulsaremos mayúscula tabulador. Y el foco se pondrá en el botón cerrar vista lectura, pulsamos ENTER.
Pie de página
Puede darse el caso que Firefox detecte que texto visualizado forme parte de una serie de textos, en ese caso nos ofrece un menú en el pie de página con las siguientes opciones:
- Anterior, representado por una flecha a la izquierda con un tope, y el tope es una línea vertical.
- Siguiente, representado con una flecha a la derecha con un tope y el tope es una línea vertical.
Este menú sólo se muestra cuando acaba la reproducción (Play).
Usuarios de NVDA
Los usuarios de NVDA lo tenemos más fácil. Podemos escuchar el artículo con la voz de nuestro sintetizador teniendo en cuenta entonces que el foco ha de estar en el documento, pulsamos F9 y empezará a leer automáticamente y entonces podremos usar las teclas del NVDA en el modo explorar.
Os deseo a todos una buena lectura.