Actualitat

Important ajuda de Firefox per l’accessibilitat visual

Actualitat

,

Logo de la Comunidad Hispanohablante de NVDA

El passat dissabte 26 vam tenir la satisfacció de tornar a oferir una ponència en la segona trobada anual de usuaris i desenvolupadors, organitzat per NVDA.es, que és la comunitat més important de parla hispana al voltant del lector de pantalla gratuït NVDA.

Fa una anys els navegadors han anat incorporant modalitats per facilitat la lectura d’articles, ara estem prenen consciència de les avantatges que comporten per les persones amb discapacitat visual.

En aquesta ponència s’explica detalladament cóm fer-ne us per treure el màxim profit.

Vam rebre una molt bona acollida i ens van felicitar per el tarannà didàctic de l’explicació i per la descripció detallada de l’aparença de les icones visuals, que els permet millorar la comunicació amb les que veuen les icones.

Ens hem quedat molt satisfets, a demès, per descobrir a la comunitat de desenvolupadors d’una eina més per facilitar l’accessibilitat.

Podeu escoltar-ho tot en:

Contingut de la nostre ponència en la primera trobada de la ” Comunidad Hispanohablante de NVDA”

Actualitat

,

Logo de la Comunidad Hispanohablante de NVDA

El passat dissabte 20 vam tenir la satisfacció de presentar la nostre feina per primera vegada en públic, i precisament davant d’un auditori entès, tècnic i internacional organitzat per NVDA.es.

En Jordi Montserrat va estar fantàstic i va aconseguir emocionar a l’audiència oferint-lis nous punts de vista en l’us social de la tecnologia.

Per primera vegada van veure que gent gran treballa per millorar la qualitat de vida d’altre gent gran amb menys possibilitats, amb una tecnologia que ells fan servir tots els dies però que mai l’havien donat aquest enfoc.

Si hem aconseguit posar aquesta idea en un racó del seu cap per que la tinguin en compte a partir d’ara, ja considerem que hem fet una bona feina.

Podeu escortar-ho tot en:

Participem en la primera trobada d’usuaris i desenvolupadors de NVDA en llengua castellana

Actualitat

El programa NVDA és un programa lector de pantalla que permet que les persones amb dificultats visuals puguin “escoltar” el que hi ha a la pantalla per poder interactuar amb els ordinadors amb Windows, i és el que recomanem en la nostre web, per que és el esforç de un grup d’usuaris i desenvolupadors que treballes que oferir un producte gratuït per tothom, i que en castellà s’aglutina entorn a la web https://nvda.es/.

El nostre grup de treball hi col·labora des del principi i han tingut la gentilesa de convidar-nos a participar en aquesta primera trobada, tasca que assumirà el company Jordi Montserrat.

Mentre durin les ponències es podran escoltar en directe en l’adreça: https://nvda.es/play

Programa


I ENCUENTRO EN ESPAÑOL DE USUARIOS Y DESARROLLADORES DE NVDA

Del 19 al 21 de octubre de 2018

Información

Non-Visual Desktop Access (NVDA) es un lector de pantalla libre y gratuito mantenido por NVAccess Ltd. y desarrollado por una gran comunidad en todo el mundo, utilizado por decenas de miles de personas ciegas y con discapacidad visual y por organizaciones, a lo largo y ancho del globo, por aspectos como su coste 0, su filosofía de desarrollo o la disponibilidad de características propias, hasta su creación, de los lectores de pantalla comerciales y de código cerrado.

De acuerdo con las estadísticas oficiales, hay actualmente alrededor de 3000 usuarios hispanohablantes de NVDA. La nuestra es una comunidad que, sobre todo a partir de 2016, ha experimentado un gran crecimiento; no sólo en usuarios, sino también en los recursos, puntos de información y lugares de encuentro disponibles en nuestro idioma.

Con el deseo de poder hacer crecer todavía más a esta comunidad, desde NVDA.es convocamos el I Encuentro en Español de la misma, a fin de que usuarios actuales y potenciales, desarrolladores, organizaciones y, en general, todos aquellos interesados en la accesibilidad gratuita y universal puedan disfrutar de un foro donde aprender y discutir sobre el gran potencial que NVDA puede aportarles.
Disponible a través de TeamTalk  y de radios colaboradoras. Más información.

Colaboran

Programa

Viernes 19 de octubre

 • 17.00 – Conferencia Inaugural. Equipo NVDA.es
 • 19.00 – Literatura NVDA. Protección digital de derechos de autor. Salva Doménech
 • 21.00 – Programando con Java. Eclipse y Android Studio. Jesús Pavón

Sábado 20 de octubre

 • 15.00 – Grupo de trabajo Tecnologia Oberta de la fundació COAATT. Jordi Monserrat
 • 16.00 – Destripando la web: Herramientas de desarrollador de Mozilla Firefox. Roberto Pérez
 • 18.00 – Universidad inclusiva. Rompiendo barreras en el acceso a la tecnología educativa. Manuel Valdez, Universidad Autónoma de Sinaloa
 • 20.00 – PotPlayer, mucho más que un reproductor multimedia. Lectura automática de subtítulos. Carlos Esteban Martínez
 • 22.00 – Implementación de NVDA como solución de software libre en organizaciones no gubernamentales. Manuel Cortez

Domingo 21 de octubre

 • 16.00 – Xamarin, programación accesible de aplicaciones multiplataforma. Visual Studio. Juanjo Montiel
 • 18.00 – Música Accesible: Braille Music Editor. Gabriel Almeida
 • 20.00 – Pasado, presente y futuro de NVDA en español. Despedida y clausura

Nota: Todos los horarios se indican en la zona UTC.


 

Ja tenim la web multi-idioma

Actualitat

Després de les proves que anat fent a llarg del setembre hem pogut arribar a conclusions i hem implementat la solució definitiva.

Hem incorporat un mení de idiomes al final de la capçalera i teniu totes les informacions a la nostre pàgina de Idiomes.

No ho tenim tot enllestit, encara ens queda reunificar els reculls de Accessibilitat Documental i de la Mis·celània

A partir d’ara tots els cursos i guies els anirem desenvolupant en català.

Ha estat una feinada, no ens esperàvem que fora tant, però estem molt satisfets d’haver arribat fins aquí.

Iniciem un experiment amb la traducció automàtica

Actualitat

Al final ens hem animat a provar-ho, el tema dels idiomes a la nostre web ens ha donat molts mals de cap i seguim sense trobar una solució a la mesura de les nostres forces i capacitats.

En aquesta nova pàgina ho expliquem tot: Idiomes. Hem obert els comentaris per que ens expliqueu cóm va i anar decidint si queda com la solució definitiva o no.

Aquests son els logos i enllaços del idiomes que hem incorporat a la pàgina d’inici:

CatalàCastellanoPortuguêsItalianoEnglishFrançais

Mercès per la vostra col·laboració.

Publicació del Curs bàsic de Winguido

Actualitat

, , Winguido

Aquest curs està orientat a que persones sense cap experiència informàtica i/o amb dificultats visuals (i pot ser d’altres) per que puguin gaudir de l’escolta de llibres amb la col·laboració del seu cuidador.

Forma part del Curs de Winguido, que encara tenim en fase de re-redacció i publicació i dona instruccions tan a l’usuari com al cuidador per obtenir el resultat desitjat.

El Curs bàsic de Winguido es composa de les següents parts:

 • Accions a realitzar pel cuidador
  • Configuració inicial
  • Procediment de càrrega de llibres
 • Accions a realitzar pel usuari amb suport del cuidador
  • Uso mínim del teclat para usuaris novells
  • Us bàsic del teclat (opcional, una mica més avançat)
 • Accions a realitzar pel usuari
  • Procediment senzill per la reproducció de MP3

Amb aquest curs complim part del nostre objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones grans amb dificultats, especialment amb dificultat visual, aprofitant els vells ordinadors de casa amb programari lliure i sense cap despesa.

Ara seguim amb el curs de mecanografia, imprescindible per un ús més avançat de Winguido, per la reproducció en llibres en format de text i amb el propi curs de Winguido.

Finalització de la Guia d’accessibilitat de la nostre web

Actualitat

En aquest primer semestre ens hem centrat en acabar la infraestructura (si que es pot acabar mai) per que quedi lo més explicat possible la estructura, el funcionament i la navegació per la nostre web.

Hem acabat la primera versió de la Guia d’accessibilitat, durant la redacció ens vam adonar que calia quelcom més senzill pels usuaris més novells i la hem complementat amb la Guia d’accessibilitat ràpida amb aquesta finalitat.

Ens hem entretingut molt per procurar no deixar sol a l’usuari i que pugui comprendre en tot moment com pot treure profit, per exemple:

Acabada aquesta part, hem pogut començar a adaptar els nostres vells cursos a tota aquesta nova metodologia i ja estem acabant el primer, aquell que permetrà a una persona invident sense coneixements informàtics escoltar audiollibres amb el vell ordinador de casa, amb el suport d’un cuidador: Winguido curso básico.

(tots els nostres cursos els fem en aquest moment en castellà per que els pugui aprofitar la màxima gent possible, i per que aixi ens ho han demanat especialment des de alguns països llatinoamericans, el traduirem, també al català en la mesura de les nostres possibilitats, per cert acceptem gustosament qualsevol col·laboració al respecte)

 

Estadístiques de la web del primer semestre del 2018

Actualitat

, ,

Contingut total

Visitants totals

 • Han accedit a la web un total de 7.012 visitants (+3.882), uns 539 al mes (+92).

Pàgines vistes totals

 • S’han vist un total de 12.557 pàgines (+6.798), unes 966 al mes (+143)

Pàgines vistes per cada visitant

 • Una mitjana de 1,79 pàgines vistes per visitant (-0,05).

Les 10 pàgines més vistes

 1. Pàgina d’inici: 2.972 vegades (+2.214).
 2. Guia d’accessibilitat: 218 vegades (+165).
 3. Guia d’accessibilitat ràpida: 194 vegades (-).
 4. Recopilación de manuales y sitios de interés sobre Accesibilidad Documental: 150 vegades (-).
 5. Guía para crear documentos accesibles con Word 2007 con teclas: 145 vegades (+76).
 6. Índex: 99 visites (-).
 7. Accessibilitat Documental: 96 vegades (+39).
 8. Recull de manuals i llocs d’interès sobre accessibilitat documental: 92 vegades (+29).
 9. Contacte: 87 vegades (-).
 10. Miscelánea“: 85 vegades (+28).

 

(les dades es comparen amb les finals de 2017)

Estadístiques de la web del 2017

Actualitat

, ,

Inici

Vam publicar per primera vegada el 23/5/2017.

Contingut

Visitants

 • Han accedit a la web un total de 3.130 visitants, uns 447 al mes.

Pàgines vistes

 • S’han vist un total de 5.759 pàgines, unes 823 al mes.

Pàgines vistes per cada visitant

 • Una mitjana de 1,84 pàgines vistes per visitant.

Les 10 pàgines més vistes

 

Memòria d’activitats del 2017 i pla de feina pel 2018

Actualitat

, , , ,

Memòria d’activitats del 2017

Al intentar adaptar l’informació dels cursos presencials al format web ens vam donar compte que ens mancaven moltes coses per que foren efectius i a l’abast de tothom.

Entre d’altres coses:

 • Que fora mixt, accessible i efectiu tant per persones sense com amb dificultats visuals (que no poden fer servir el ratolí i s’han de seguir les normes d’accessibilitat documental).
 • Definir un estil narratiu per explicar les coses sempre de la mateixa manera.
 • Tornar-los a redactar, despersonalitzar-los, que no fora estrictament necessari la presencia personal per obtenir aprofitament, sense descartar possibles cursos presencials per casos que requereixin de més ajut.

Per corregir aquestes mancances, durant aquests mesos hem anat fent:

 • Elaborar un estil narratiu homogeni, com per exemple l’ús de taules per explicar les seqüencies i combinacions de tecles, que permeten la seva navegació amb el lector de pantalla d’una manera raonable, tal i com es pot veure a navegació per una taula.
 • Per desenvolupar aquest estil narratiu, vam preferir començar per una guia de mida moderada, abans que fer-ho amb el nostre curs principal de Winguido, per poder experimentar-lo en la pràctica, i vam decidir començar per la Guia Word 7 amb tecles que ajuda a que tothom, incloses les persones amb dificultats visuals, pugui crear documents accessibles.
 • Fruit d’aquesta experiència, vam poder afrontar la creació de la guia d’ús de la nostre web, en aquest cas adreçada a les persones amb dificultats visuals, descrivint la millor manera d’accedir al nostres continguts amb el mínim esforç, que estem quasi finalitzant en aquest moment.
 • Sempre hem redactat els cursos i guies en castellà amb l’objecte de que puguin tenir un més gran abast d’aprofitament, el que ens ha obligat a duplicar algunes de les nostres pàgines redactant-les en castellà. Tenim pendent fer un índex de la part castellana de la web.
 • A llarg d’aquests treballs ens hem anat trobant documents i llocs d’interès que hem anat recopilant en dues seccions:
 • Tenim un índex general que relaciona tot el contingut de la web.

Pla de feina pel 2018

 • Cursos i guies
  • Finalitzar la guia d’us, en el seu format per usuaris novells.
  • Nova redacció i adaptació al estil del curs de Winguido.
  • Crear una pàgina amb l’índex de continguts en castellà
  • Guies pràctiques amb tecles
 • Programari bàsic
  • Definir dreceres de teclat bàsiques del lector de pantalla NVDA
  • Definir dreceres de teclat bàsiques del navegador d’Internet Firefox
 • Promocionar amb organismes i entitats els cursos en línia i presencials