Memòria 2020
Durant aquest any, les nostres activitats han estat afectades per la pandèmia, hem hagut de fer les sessions de treball de forma telemàtica.
Participació en congressos, xerrades…
Hem participat, a la tercera trobada de desenvolupadors i usuaris del lector de pantalla, NVDA de parla hispana celebrada a mitjan octubre. Fins ara hem participat en totes les trobades des de la seva fundació.
Vam presentar la ponència: “Redescobrint YouTube, amb NVDA” d’una duració d’unes dues hores.
Hem redescobert YouTube amb combinació del lector de pantalla NVDA, com a font d’informació vàlida per a persones amb discapacitat visual,
Durant anys havíem pensat que el seu contingut era fonamentalment visual, inaccessible i poc seriós.
Però hem pogut comprovar que hi ha informació molt valuosa i variada, que pot satisfer les necessitats culturals, informatives, formatives i de lleure de moltes persones, encara que no és or tot el que llueix i de vegades s’ha de cercar molt.
Hem trobat continguts específics, per exemple:
- Audiollibres.
- Pel·lícules amb audiodescripció.
- Obres de teatre amb audiodescripció.
Així mateix, és sorprenent el nombre de xerrades, conferències, congressos i jornades que no contenen imatges, o si en tenen, no són un impediment per la comprensió gairebé completa del missatge. A partir d’aquests continguts “practicables” podem aconseguir entendre un alt percentatge del seu contingut, i aquesta satisfacció és superior a no haver-los escoltat.
No hem d’oblidar que estem parlant del segon lloc web més visitat del món, i la segona aplicació més utilitzada del món en tota mena de dispositius.
La presentació està plantejada en dos grans blocs.
- Primer expliquem els conceptes fonamentals, la terminologia i la filosofia de YouTube d’aplicació a tots els dispositius.
- I en segon lloc descrivim les pantalles i l’operatòria de la versió web.
La preparació d’aquesta ponència ens ha ocupat pràcticament els tres primers anòmals trimestres de l’any.
Formació
Un cop presentada la ponència, ens vàrem adonar, que un àudio de dues hores no tenia utilitat formativa.
Donada la importància d’aquesta font de continguts ens vam plantejar el repte de transformar-la en un altre format que de més utilitat formativa.
Hem desenvolupat una metodologia innovadora fent servir microàudios amb el suport de la pàgina web, que esperem podrem publicar en el primer semestre de 2021.
Memòria 2019
Participació en congressos, xerrades…
Ponència a la segona trobada anual de usuaris i desenvolupadors de NVDA
El dissabte 26/10/2019 vam tenir la satisfacció de tornar a oferir una ponència en la segona trobada anual de usuaris i desenvolupadors, organitzat per NVDA.es, que és la comunitat més important de parla hispana al voltant del lector de pantalla gratuït NVDA.
Fa una anys els navegadors han anat incorporant modalitats per facilitat la lectura d’articles, ara estem prenen consciència de les avantatges que comporten per les persones amb discapacitat visual.
En aquesta ponència s’explica detalladament cóm fer-ne us per treure el màxim profit.
Vam rebre una molt bona acollida i ens van felicitar per el tarannà didàctic de l’explicació i per la descripció detallada de l’aparença de les icones visuals, que els permet millorar la comunicació amb els que veuen les icones.
Ens hem quedat molt satisfets, a demès, per descobrir a la comunitat de desenvolupadors d’una eina més per facilitar l’accessibilitat.
Tenim publicat l’àudio i la seva transcripció en: Important ajuda de Firefox per l’accessibilitat visual
L’any 2018 vam participar per primera vegada explicant el nostra feina dins de la Fundació COAATT, tenim l’àudio i la transcripció publicats en: Contingut de la nostre ponència en la primera trobada de la “Comunidad Hispanohablante de NVDA”
Xerrada sobre el que fem davant l’associació de Baixa visió de Madrid
El 3/10/2019 vam participar virtualment en un esdeveniment presencial a Madrid.
El esdeveniment tractava d’assumptes d’interès per les persones amb baixa visió i ens van convidar a explicar el que fem a la Fundació COAATT.
Per aquesta intervenció vam preparar un audio que ells van reproduir en l’esdeveniment entre d’altres intervencions presencials.
Això ens va permetre posar en pràctica l’anàlisi ‘d’accessibilitat realitat en diverses aplicacions: Audacity y Voice Dream (amb Lire) coordinant-nos amb Google Keep. Hem quedat molt satisfets de tot aquest procés, i també de la repercussió de la nostre intervenció.
Es pot sentir l’àudio i llegir la transcripció en: Xerrada sobre el que fem davant la Associació de Baixa visió de Madrid
Publicacions a la Web
- Dos entrades d’actualitat
- Publicades 16 pàgines noves, incloent la Biblioteca Digital, segregada de Miscel·lània.
- Modificacions i actualitzacions: 25 pàgines.
- Petites correccions: 17.
- Hem iniciat el curs de mecanografia, que esperem acabar aquest semestre.
Estudi de programari d’us propi
Google Keep
Programa d’ordinador de sobretaula i smartphone per prendre notes (de text, a me o de veu) i per gestionar llistes de tasques.
Hem estudiat l’accessibilitat i hem començat a fer-lo servir substituint a documents del bloc de notes i de Word i al correu electrònic per aquests efectes..
Audacity
Programa d’ordinador de sobretaula per l’edició de fitxers d’àudio.
Hem estudiat l’accessibilitat i hem començar a fer-lo servir pels àudios de les xerrades i ponències.
Voice Dream
Programa per iPhone que permet escoltar qualsevol tipus de document.
Millora la comunicació entre els membres del equip.
Instal·lació de Lire com a pont amb l’aplicació Pocket com a llista de documents pendents de llegir.
Gmail
Programa d’ordinador de sobretaula i smartphone per gestionar el correu electrònic.
Hem estudiat l’accessibilitat i hem substituït el programa Mozilla Thunderbird.
Google Calendar
Programa d’ordinador de sobretaula i smartphone per gestionar el calendari.
Els membre del grup podem compartir la mateixa informació.
Estudi de programari per possible publicació a la web
- Inoreader
- Visualitzadors PDF
- Reproductors MP3
Estem estudiant molt seriosament aprofundir en Youtube tant per ordinadors de sobretaula com per smartphone con a font de contingut accessible tant d’àudio-llibres, conferències i pel·lícules amb àudio-descripció.
Accions amb el maquinari propi
Hem actualitzat el programari operatiu dels ordinadors portàtils.
Col·laboracions amb altres iniciatives de la Fundació COAATT
Hem col·laborat activament en el PAMAT18, en l’apartat de mitjans de transport (parades d’autobús) i en la posta en línia de tota la documentació especialment durant 2018 i a principis de 2019.
A aquesta informació, amb accés a tots els enllaços i l’àudio, es pot accedir amb l’enllaç: ja.cat/memoria19.
Calendari d’accessibilitat per Webs i Aplicacions mòbils 2019/2020

El 22 de desembre de 2016 va entrar en vigor la Directiva de la Unió Europea 2016/2102 sobre l’accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic. L’aplicació de la directiva es fa de forma gradual per tal que tots els organismes puguin adaptar els seus webs i aplicacions mòbils.
A nivell estatal, la directiva europea s’ha traspost en el Rial Decret 1112/2018, publicat al Butlletí Oficial de l’Estat el 19 de setembre de 2018, que especifica els requeriments de la directiva.
S’estableix el següent calendari d’aplicació:
- 20 de setembre de 2019: Obligació per als webs nous publicats després del 20 de setembre de 2018 (la directiva europea estableix el 23 de setembre però la normativa espanyola modifica aquesta data).
- 20 de setembre de 2020: Obligació per a tots els webs publicats (la directiva europea estableix el 23 de setembre però la normativa espanyola modifica aquesta data).
- 23 de juny de 2021: Obligació per a les aplicacions mòbils.
Per tant, tots els webs publicats a partir del 20 de setembre de 2018 han tingut un any per adaptar-se als criteris d’accessibilitat, i la resta de webs hauran de ser accessibles a partir del 20 de setembre de 2020.
(Font: GenCat)
Important ajuda de Firefox per l’accessibilitat visual
El passat dissabte 26 vam tenir la satisfacció de tornar a oferir una ponència en la segona trobada anual de usuaris i desenvolupadors, organitzat per NVDA.es, que és la comunitat més important de parla hispana al voltant del lector de pantalla gratuït NVDA.
Fa una anys els navegadors han anat incorporant modalitats per facilitat la lectura d’articles, ara estem prenen consciència de les avantatges que comporten per les persones amb discapacitat visual.
En aquesta ponència s’explica detalladament cóm fer-ne us per treure el màxim profit.
Vam rebre una molt bona acollida i ens van felicitar per el tarannà didàctic de l’explicació i per la descripció detallada de l’aparença de les icones visuals, que els permet millorar la comunicació amb els que veuen les icones.
Ens hem quedat molt satisfets, a demès, per descobrir a la comunitat de desenvolupadors d’una eina més per facilitar l’accessibilitat.
Podeu escoltar-ho tot en:
- Instruccions del reproductor de Google Drive:
- Al fer clic en el fitxer MP3 s’obrirà una pestanya nova del navegador
- Polsar Barra d’espai per iniciar o posar en pausa la reproducció.
- Ctrl + F4, per tancar la pertanya, i tornar a aquest article.
- La nostre ponència: II Encuentro de NVDA Ponencia de Jordi Montserrat – Modalitat de vista de lectura del Firefox.mp3
- Totes les altres ponències al canal de Ivoox: Podcast de la Comunidad Hispanohablante de NVDA
TRANSCRIPCIÓ DE LA XERRADA
Text en castellá adaptat i corregit de la transcripció literal de la xerrada.
¿En qué consiste el modo vista de lectura de Firefox?
Desde mediados de 2015 Firefox ofrece una nueva manera de ver ciertas páginas web. Es una modalidad sin columnas, sin cabeceras, sin pie de página y sin publicidad, sólo con el cuerpo principal del artículo. Ahora ya lo hacen casi todos los navegadores.
Sólo para artículos
Cuando Firefox detecta un artículo permite activar la modalidad de vista de lectura, pero no lo hace siempre y lo hace a su manera. A veces no lo permite porque las webs impiden eliminar la publicidad. La vista de lectura consiste ver el artículo principal sin los otros elementos. Permite seleccionar el tamaño de la letra, el color del fondo, los márgenes laterales y la separación entre líneas, reproducir sonoramente con su propio sintetizador de voz y guardar el documento en Pocket (Servicio web que permite guardar páginas web para leer más tarde).
¿Quién se puede beneficiar?
Esta modalidad de Firefox puede ser útil para muchas personas, especialmente para los que necesitan el zoom, tienen presbicia, miopía, baja visión, etcétera. También para los que tienen problemas de concentración, problemas cognitivos o los que no quieren distraerse sin ser usuarios del lector de pantalla, que en un momento determinado les sea más fácil escucharlo que leerlo. Es muy práctico para los usuarios de NVDA, sobre todo para los noveles, pues el foco se sitúa al principio del texto y no tiene que ir buscando por la web.
Pasos a seguir para escuchar la vista de lectura
Para escuchar la vista de lectura del Firefox con su propio sintetizador, seguiremos los siguientes pasos:
- El icono de la vista de lectura es el primero a la derecha de la barra de direcciones. Cuando el Firefox no identifica ningún artículo no aparece el icono de “vista de lectura”, siendo el primero entonces “acciones de la página botón”
- Ir al icono de vista de lectura:
- Pulsando Alt + d. Ponemos el foco en la barra de herramientas de dirección
- Después pulsamos tabulador y el NVDA nos dirá “abrir vista de lectura”.
- Para activar la lista de lectura pulsaremos Enter.
- El foco queda encima del icono “cerrar la lectura”. Cuando se activa la vista de lectura el NVDA nos dice: “Cerrar vista de lectura” pero en realidad lo que pasa es que se abre un menú completamente visual compuesto por botones y cada vez que el foco se pone encima de uno de estos botones el NVDA nos dice su nombre.
- A continuación describimos los dibujos que figuran en cada icono y el nombre que nos dice el NVDA:
- El icono de “vista de lectura” simula una página con unas rayas como si fuera un documento escrito.
- El icono de “cerrar vista de lectura” es un recuadro con una flecha saliendo a la izquierda.
- El icono de los “controles tipográficos” es una “A” mayúscula y una “a” minúscula.
- El icono “narrar” está formado por unas líneas verticales de distinta altura centradas en vertical simulando una onda de sonido. Al pulsar Enter sale el “cuadro de control de reproducción” y el foco se situa en “Inicia”:
- El icono inicia (Play / Pause) es un triángulo con el vértice hacia la derecha.
- “Barra deslizadora de la velocidad de reproducción”, representado por una tortuga para ir lento (izquierda) y una liebre para ir rápido (derecha).
- Para cambiar la voz del sintetizador hay una lista desplegable.
- El icono de Pocket es como si fuera un escudo con una raya quebrada con el vértice hacia abajo.
- El botón principal se llama “narrar” y para ir a este botón pulsaremos mayúscula tabulador tantas veces como sea necesario hasta llegar.
- Cuando estamos con el foco encima del botón narrar pulsamos Enter y tabulador.
Cuadro de control de reproducción
- La narración iniciará cuando pulsemos Enter con el foco en el botón inicia.
- Comienza la reproducción y para pausar o reanudar la reproducción pulsaremos la barra espaciadora .
Velocidad de reproducción
- En el cuadro de control de reproducción, con el foco en inicia, si pulsamos tabulador una sola vez el foco se sitúa en la barra deslizadora para aumentar o disminuir la velocidad del habla. Con la flecha izquierda es para reducir y con la flecha derecha para aumentar.
Cambio de voz
- En el cuadro de control de reproducción, con el foco en inicia, si pulsamos dos veces tabulador iremos a una lista desplegable para cambiar la voz del sintetizador.
Finalizar la reproducción
- Si pulsamos mayúscula más tabulador el foco irá otra vez a narrar cuando estamos en narrar si pulsamos mayúscula mas tabulador el foco se situará en el menú de controles tipográficos.
Controles de tipografía
A continuación describimos las botones que vienen en este control “lista común elementos controles de tipografía botón”:
- Tipo de letra Sans-serif
- Tipo de letra Serif
- Disminuir tamaño de la fuente
- Aumentar tamaño de la fuente
- Disminuir la anchura del contenido (sangría)
- Aumentar la anchura del contenido (sangría)
- Disminuir la altura de la línea (interlineado)
- Aumentar la altura de la línea (interlineado)
- Esquema de color claro
- Esquema de color oscuro
- Esquemas de color sepia
Cerrar lista de lectura
Estando en el botón controles de tipografía pulsaremos mayúscula tabulador. Y el foco se pondrá en el botón cerrar vista lectura, pulsamos ENTER.
Pie de página
Puede darse el caso que Firefox detecte que texto visualizado forme parte de una serie de textos, en ese caso nos ofrece un menú en el pie de página con las siguientes opciones:
- Anterior, representado por una flecha a la izquierda con un tope, y el tope es una línea vertical.
- Siguiente, representado con una flecha a la derecha con un tope y el tope es una línea vertical.
Este menú sólo se muestra cuando acaba la reproducción (Play).
Usuarios de NVDA
Los usuarios de NVDA lo tenemos más fácil. Podemos escuchar el artículo con la voz de nuestro sintetizador teniendo en cuenta entonces que el foco ha de estar en el documento, pulsamos F9 y empezará a leer automáticamente y entonces podremos usar las teclas del NVDA en el modo explorar.
Os deseo a todos una buena lectura.
Xerrada sobre el que fem davant la Associació de Baixa visió de Madrid
Ahir ( 3/10/2019) vam participar virtualment en un esdeveniment presencial a Madrid.
El esdeveniment tractava d’assumptes d’interès per les persones amb baixa visió i ens van convidar a explicar el que fem a la Fundació COAATT.
Per aquesta intervenció vam preparar un audio que ells van reproduir en l’esdeveniment entre d’altres intervencions presencials.
Això ens va permetre posar en pràctica l’anàlisi ‘d’accessibilitat realitat en diverses aplicacions: Audacity y Voice Dream (amb Lire) coordinant-nos amb Google Keep. Hem quedat molt satisfets de tot aquest procés, i també de la repercussió de la nostre intervenció.
Aquest és l’àudio de la nostre xerrada:
Text de la xerrada:
Con algunas herramientas i mucha fuerza de voluntad las personas invidentes podemos hacer cosas muy interesantes.Cuando me di cuenta que mi resto visual no era suficiente para hacer las tareas diarias y llevar una vida normal, me puse a pensar que tenía que hacer algo, para mantener, dentro de lo posible, una calidad de vida, satisfactoria.
Por mis conocimientos informáticos, estaba seguro que las tecnologías me podían ayudar, a conseguir mi propósito.
Pero era consciente que tenía que esforzarme y persistir.
Tuve que enfrentarme , como todo el mundo a usar sólo las teclas para trabajar con el ordenador.Pero me hice una pregunta, Si las mecanógrafas, cierran los ojos para aprender a teclear sin mirar el teclado, porque no lo podía hacer yo?.
En realidad, ha sido más fácil de lo que pensaba.Después de unos años de no poder leer, cuando escuche por primera vez, la voz sintética del lector de pantalla, se me caían las lagrimas de emoción y alegría.
Entonces, me vino a la mente, la cantidad de personas con problemas visuales y no pueden disfrutar de este gran placer.
Pensé que valía la pena aprovechar estos conocimientos y hacer el esfuerzo para ponerlos al servicio de los demás, para que todas las personas tengan las mismas oportunidades, para beneficiarse de las ventajas de la tecnología.
Si cada uno de nosotros nos ponemos en marcha y pedimos la ayuda adecuada, nos asombraremos de lo que somos capaces de hacer
Pero me encontraba con muchas deficiencias en el conocimiento de la herramienta y con las barreras de muchos contenidos que no son accesibles.
Busque ayuda, y la encontré.
Tengo la suerte de contar con la ayuda de los componentes del grupo de trabajo Tecnologia Oberta de la Fundació COOAATT.Primera etapa
Empecé dando clases presenciales i personalizadas a personas mayores.
Desde el punto de vista del alumno , fue muy satisfactorio.
Pero nos dimos cuenta que surgían unos pequeños problemas, que nosotros desde la distancia no podíamos solucionar.Por ejemplo si le surgía alguna duda o pega típica de los ordenadores, no podíamos solventar por no tener un interlocutor con vista que nos orientase del problema.
Nos dimos cuenta, en todos los casos que en sus domicilios convivían personas con vista usuarias de informática, que con una pequeña orientación, por nuestra parte, podían ser capaces de ayudar a su familiar.
También observamos que los desplazamientos de los alumnos a la aula, era un problema, por su movilidad reducida.Todas estas conclusiones nos llevaron a reorientar los cursos y dirigirlos a los cuidadores, de esta forma podíamos ser más eficaces y llegar a más personas.
Segunda etapa
Buscamos ayuda a un amigo miembro de la Fundació COAATT, para formar parte.Después de unas cuantas conversaciones, nos acogieron muy amablemente.
Nos brindaron la oportunidad de disponer de una web.
Este hecho, nos llevo a volver a plantearnos los cursos para monitores, en formato web.
De esta manera podíamos llegar a mucha más gente, de forma permanente las 24 horas al día y todo el año, de forma gratuita.
Esta web, actualmente está preparada para ser visitada por usuarios de cinco idiomas.Una muestra de la utilidad de la web, son los siguientes ejemplos:
El otro día un conocido, me comentaba que se había cambiado el portátil y que el viejo se lo pasaría a su madre para que pudiera leer libros.
Le invitamos consultar la web, y nos comento, después de visitarla, que se veía capaz de empezar la aventura, pero lo haría a su ritmo.Hace poco, un amigo, que todavía ve lo suficiente para conducir y hacer cosas con el ordenador, me comentaba que a la hora de leer la prensa digital, tenía problemas de visión.
Le pase el enlace para descargarse el lector de pantalla y le facilite el enlace de nuestra web donde se explica cómo se trabaja con el lector de Pantalla y al cabo de unos días me comento que estaba encantado de volver a leer la prensa digital.Creemos que el método empleado en la web, puede abrir nuevas formas de relaciones familiares y sociales.
Nos imaginamos que la hija de la persona afectada, de problemas visuales, le puede poner el ordenador en marcha , para que su madre pueda escuchar un audio libro , i por la noche puedan comentar el contenido de la lectura.
Ya estoy viendo a la abuela pedirle a la nieta, que le busque un libro para leer, y la nieta, descargar el libro.
En fin, establecer nuevas formas de relación , que pueden mejorar las relaciones familiares,Hay personas que cambian el ordenador y no saben qué hacer con el viejo, una buena manera de aprovecharlo es pasarlo a un familiar o amigo, que necesite y quiera usarlo para mejorar su calidad de vida.
Las tareas que han de hacer los cuidadores, son muy corrientes, descargar de vez en cuando algún programa.
Ayudar al principio, a que el usuario localice las cuatro teclas necesarias para escuchar audio libros.
En la web, encontrara una biblioteca digital, libre de derechos de autor, para descargar libros.
Queremos que todas las personas tengan las mismas oportunidades de beneficiarse de las ventajas de las tecnologías.
Estamos abiertos a cualquier sugerencia.
Contingut de la nostre ponència en la primera trobada de la “Comunidad Hispanohablante de NVDA”
El passat dissabte 20 vam tenir la satisfacció de presentar la nostre feina per primera vegada en públic, i precisament davant d’un auditori entès, tècnic i internacional organitzat per NVDA.es.
En Jordi Montserrat va estar fantàstic i va aconseguir emocionar a l’audiència oferint-lis nous punts de vista en l’us social de la tecnologia.
Per primera vegada van veure que gent gran treballa per millorar la qualitat de vida d’altre gent gran amb menys possibilitats, amb una tecnologia que ells fan servir tots els dies però que mai l’havien donat aquest enfoc.
Si hem aconseguit posar aquesta idea en un racó del seu cap per que la tinguin en compte a partir d’ara, ja considerem que hem fet una bona feina.
Podeu escortar-ho tot en:
- Instruccions del reproductor de Google Drive:
- S’obrirà una pestanya nova del navegador
- Barra d’espai per iniciar o posar en pausa la reproducció.
- Ctrl + F4, per tancar la pertanya, i tornar a aquest article.
- La nostre ponència: I Encuentro de NVDA Ponencia de Jordi Montserrat – Grup de Treball Tecnologia Oberta de la Fundació COAATT.mp3
- Totes les altres ponències al canal de Ivoox: Podcast de la Comunidad Hispanohablante de NVDA
Transcripció de la ponència
Transcripció automàtica, en curs de correcció i adaptació del àudio original en castellà:
Participem en la primera trobada d’usuaris i desenvolupadors de NVDA en llengua castellana
El programa NVDA és un programa lector de pantalla que permet que les persones amb dificultats visuals puguin “escoltar” el que hi ha a la pantalla per poder interactuar amb els ordinadors amb Windows, i és el que recomanem en la nostre web, per que és el esforç de un grup d’usuaris i desenvolupadors que treballes que oferir un producte gratuït per tothom, i que en castellà s’aglutina entorn a la web https://nvda.es/.
El nostre grup de treball hi col·labora des del principi i han tingut la gentilesa de convidar-nos a participar en aquesta primera trobada, tasca que assumirà el company Jordi Montserrat.
Mentre durin les ponències es podran escoltar en directe en l’adreça: https://nvda.es/play
Programa
I ENCUENTRO EN ESPAÑOL DE USUARIOS Y DESARROLLADORES DE NVDA
Del 19 al 21 de octubre de 2018
Información
Non-Visual Desktop Access (NVDA) es un lector de pantalla libre y gratuito mantenido por NVAccess Ltd. y desarrollado por una gran comunidad en todo el mundo, utilizado por decenas de miles de personas ciegas y con discapacidad visual y por organizaciones, a lo largo y ancho del globo, por aspectos como su coste 0, su filosofía de desarrollo o la disponibilidad de características propias, hasta su creación, de los lectores de pantalla comerciales y de código cerrado.
De acuerdo con las estadísticas oficiales, hay actualmente alrededor de 3000 usuarios hispanohablantes de NVDA. La nuestra es una comunidad que, sobre todo a partir de 2016, ha experimentado un gran crecimiento; no sólo en usuarios, sino también en los recursos, puntos de información y lugares de encuentro disponibles en nuestro idioma.
Con el deseo de poder hacer crecer todavía más a esta comunidad, desde NVDA.es convocamos el I Encuentro en Español de la misma, a fin de que usuarios actuales y potenciales, desarrolladores, organizaciones y, en general, todos aquellos interesados en la accesibilidad gratuita y universal puedan disfrutar de un foro donde aprender y discutir sobre el gran potencial que NVDA puede aportarles.
Disponible a través de TeamTalk y de radios colaboradoras. Más información.
Colaboran
- Universidad Autónoma de Sinaloa. ADIUAS, atención a la diversidad
- Radio CampUSCulturae
- Radio MX Onda Latina
- Radio Generación Inclusiva
- Radio Nahya
- Radio Exilio
Programa
Viernes 19 de octubre
- 17.00 – Conferencia Inaugural. Equipo NVDA.es
- 19.00 – Literatura NVDA. Protección digital de derechos de autor. Salva Doménech
- 21.00 – Programando con Java. Eclipse y Android Studio. Jesús Pavón
Sábado 20 de octubre
- 15.00 – Grupo de trabajo Tecnologia Oberta de la fundació COAATT. Jordi Monserrat
- 16.00 – Destripando la web: Herramientas de desarrollador de Mozilla Firefox. Roberto Pérez
- 18.00 – Universidad inclusiva. Rompiendo barreras en el acceso a la tecnología educativa. Manuel Valdez, Universidad Autónoma de Sinaloa
- 20.00 – PotPlayer, mucho más que un reproductor multimedia. Lectura automática de subtítulos. Carlos Esteban Martínez
- 22.00 – Implementación de NVDA como solución de software libre en organizaciones no gubernamentales. Manuel Cortez
Domingo 21 de octubre
- 16.00 – Xamarin, programación accesible de aplicaciones multiplataforma. Visual Studio. Juanjo Montiel
- 18.00 – Música Accesible: Braille Music Editor. Gabriel Almeida
- 20.00 – Pasado, presente y futuro de NVDA en español. Despedida y clausura
Nota: Todos los horarios se indican en la zona UTC.
Ja tenim la web multi-idioma
Després de les proves que anat fent a llarg del setembre hem pogut arribar a conclusions i hem implementat la solució definitiva.
Hem incorporat un mení de idiomes al final de la capçalera i teniu totes les informacions a la nostre pàgina de Idiomes.
No ho tenim tot enllestit, encara ens queda reunificar els reculls de Accessibilitat Documental i de la Mis·celània
A partir d’ara tots els cursos i guies els anirem desenvolupant en català.
Ha estat una feinada, no ens esperàvem que fora tant, però estem molt satisfets d’haver arribat fins aquí.
Iniciem un experiment amb la traducció automàtica
Al final ens hem animat a provar-ho, el tema dels idiomes a la nostre web ens ha donat molts mals de cap i seguim sense trobar una solució a la mesura de les nostres forces i capacitats.
En aquesta nova pàgina ho expliquem tot: Idiomes. Hem obert els comentaris per que ens expliqueu cóm va i anar decidint si queda com la solució definitiva o no.
Aquests son els logos i enllaços del idiomes que hem incorporat a la pàgina d’inici:
Mercès per la vostra col·laboració.
Publicació del Curs bàsic de Winguido
Aquest curs està orientat a que persones sense cap experiència informàtica i/o amb dificultats visuals (i pot ser d’altres) per que puguin gaudir de l’escolta de llibres amb la col·laboració del seu cuidador.
Forma part del Curs de Winguido, que encara tenim en fase de re-redacció i publicació i dona instruccions tan a l’usuari com al cuidador per obtenir el resultat desitjat.
El Curs bàsic de Winguido es composa de les següents parts:
- Accions a realitzar pel cuidador
- Configuració inicial
- Procediment de càrrega de llibres
- Accions a realitzar pel usuari amb suport del cuidador
- Uso mínim del teclat para usuaris novells
- Us bàsic del teclat (opcional, una mica més avançat)
- Accions a realitzar pel usuari
- Procediment senzill per la reproducció de MP3
Amb aquest curs complim part del nostre objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones grans amb dificultats, especialment amb dificultat visual, aprofitant els vells ordinadors de casa amb programari lliure i sense cap despesa.
Ara seguim amb el curs de mecanografia, imprescindible per un ús més avançat de Winguido, per la reproducció en llibres en format de text i amb el propi curs de Winguido.