Recomanacions generals per elaborar documents accessibles

 1. Redacció de texts

  1. Elaborar el text amb la màxima claredat i sensillesa possible. Intentar ser precisos i no utilitzar estructures gramaticals complicades que necessiten una relectura per la seva bona comprensió. Utilitzar frases curtes, senzilles i efectives. Els títols dels articles son especialment importants per permetre una bona localització.

  2. Evitar las abreviatures, es preferible utilitzar las paraules completes. (també és necessari evitar els números romans o bé transcriure’ls)

  3. Evitar expressions que necessiten que es vegi el document per poder-les interpretar: “veure-les mes abaix”, “la imatge mes petites”, “al final del document”, “polsa aquí”, etcètera.

  4. S’ha d’evitar el color sigui imprescindible per entendre el que se ha explicat. Per exemple: Marcar el fons del text en diferent color, números en vermell, el text en blau, etcètera)

  5. Tot l’anterior es especialment necessari en els texts que estan vinculats a un enllaç. Convé posar tota la informació per que l’usuari sàpiga què passarà quan polsi.
  6. Evitar enganxar contingut des de Word, donat que porta molts codis interns que poden confondre als lectors de pantalla, enganxar sempre com a text pla.
  7. Per ressaltar text evitar la lletra cursiva, les majúscules i les taules.
  8. Evitar els falsos finals de paràgraf: Majús+Enter, fer servir simplement Enter.
  9. Saltar a pàgina nova amb Ctrl+Enter, no pas repetint Enter.
 2. Imatges i altres objectes

  1. En les imatges, i altres objectes no textuals, incloure sempre un text alternatiu que inclogui tota la informació necessària per comprendre el seu contingut sense veure’l.

 3. Estructura del document

  1. Un document ordenat i estructurat ajuda a una major comprensió. Utilitzar els encapçalaments: Títol (o encapçalament) 1, títol 2, títol 3, etcètera, una eina molt efectiva per moure’s pel document amb molta facilitat. Mai simuleu un títol sense identificar-ho com a tal, no es tracta de l’aparença, es tracta de l’estructura.  Els títols han de ser concisos, únics i descriptius, i han de seguir una jerarquia lògica.

  2. Utilitzar llistes amb vinyetes o numerades, per organitzar els paràgrafs (llistes, passos a seguir, etcètera)

  3. Paginar: Utilitzar salts de pàgina, i no passar de pàgina amb retorns de carro.

  4. Usar les taules tan sols si son necessàries, mai fer-les servir per temes estètics. Si es fan servir, convé:
   1. No unir o combinar cel·les.
   2. Que totes les cel·les tinguin contingut, encara que sigui un 0 o un espai en blanc.
   3. Que es defineixin fila i columna d’encapçalaments.
   4. Descriure el contingut i l’estructura de la taula, si el sistema ho permet a la mateixa taula, o si amb un text previ.

 

 

[Article millorat amb les recomanacions de Olga Carreras]